Home


Ontstaan website:

Deze website is orspronkelijk in het leven geroepen door Linda van Hal.  Zij wilde een website ontwerpen, en kwam op het idee een website over Voorst te maken.  Linda en familie, hartelijk dank voor dit initiatief, en alle energie die jullie erin hebben gestoken.  In 2017 is de website overgenomen door Schietvereniging Eendracht, die de website namens het verenigingsleven in Voorst in stand zal houden en zal voorzien van de actuele informatie.

Voorst, grensland door de jaren heen.

Voorst, een grensplaatsje tussen Ulft, Gendringen, Breedenbroek en Duitsland. Een buurtschap dat al in 1329 werd genoemd. Zover in de historie is na te gaan, heeft Voorst altijd bij Gendringen gehoord. In het algemeen wordt aangenomen dat de naam Voorst iets met bos te maken heeft.
Voorst heeft nooit een eigen kerk of school gehad. Men moest hiervoor steeds naar de omliggende plaatsen. Dit is ook nu nog zo en zal wellicht nooit anders zal worden.

Hoewel vroeger alles op de landbouw gericht was, is het nu zo dat recreatie steeds belangrijker wordt.
Veel boeren, die al generaties lang boer zijn, schakelen door de economische achteruitgang over naar een andere tak van inkomsten.
Wie had ooit kunnen denken dat er in Voorst een zwembad, een golfbaan, een manege, en een forellenkwekerij zouden worden opgezet. Zelfs een vliegveld is er in Voorst al. Mede door het "plan Engbergen" zal Voorst in de aankomende jaren een buurtschap blijven maar dan met enkele hele grote boerderijen. De overgebleven boerderijen zullen de kant van de recreatie kiezen of worden opgekocht door mensen met een inkomen dat hoger ligt dan het gemiddelde. Nu al profiteren de inwoners van Voorst al van alle fietsroutes die door Voorst lopen.
In de zomer staan menig kraampjes aan de weg om het mogelijk te maken om verse groentes en fruit te kopen.

Nu, is Voorst nog steeds een buurtschap met zo'n 260 inwoners. Maar zal over tien jaar niet meer hetzelfde zijn als nu. Fietspaden, wandelpaden, parken, moerassen, groepsaccomodaties, vistrappen, een hotel en slaapgelegenheden voor grote groepen zullen dan de overhand hebben, en slechts enkele hele grote boerenbedrijven zullen overblijven.

Voorst viert kermis op tweede en derde pinksterdag. De kermis wordt georganiseerd door schutterij de Eendragt.

 


Terug